Soğuk kesim testerelerde kesilen malzeme işlem sonrasında soğuk kalır. Soğutma sıvısı sayesinde bu sonuç gerçekleşir. Bu tip testerelerin dairesel dişli bıçakları vardır ve dikey bir eksen üzerinde çalışırlar.

Soğuk testereler ile hangi malzemeler kesilebilir?

Bu tip testerelerin avantajı, çok yönlü kullanılabilmeleridir. Çünkü soğuk kesim testere sayesinde farklı malzemeleri kesmek mümkündür. Alüminyum gibi yumuşak metallerin yanı sıra demir ve demir dışı malzemeler de soğuk testereler ile kesilebilir.

  • Demirli metaller soğuk testere ile kesilebilir.

İçeriğinde herhangi bir miktarda demir bulunan metallere “demirli metal” adı verilir. Bu grup metallerin karbon içerikleri yüksektir. Karbon ve alaşımlı çelik, dökme demir ve paslanmaz çelik bu gruba girer.

  • Demir dışı metaller soğuk testere ile kesilebilir

Demir dışı metallerin içinde hiç demir yoktur. Bu gruptaki metaller genellikle daha yumuşaktır ve yüksek işlenebilirlik özellikleri bulunur. Bu metallerden boru yapılabildiği gibi kuyumculukta da kullanılabilirler. Alüminyum, bakır, kurşun, pirinç ve cam elyafı da bu grupta tanımlanır.

Soğuk testereler hem demirli metalleri hem de demir dışı metalleri kesebilir ama özellikle yumuşak metalleri kesmede çok iyi sonuç verir.

Hangi boyuttaki malzemeler soğuk testere ile kesilir?

Bu tip testereler ince ve küçük malzeme ve malzeme demetlerini kesmek için uygundur. Örneğin soğuk testereler ile küçük borular, tüpler, küçük çaplı metal çubuklar hassasiyetle kesilebilir. Bu durum, testere bıçağının çapının büyük ve dolayısıyla çalışma alanının küçük olmasının doğal bir sonucudur. Büyük yapısal malzemeler için şerit testereler daha iyi bir seçenek olabilir.

Soğuk Kesim Testere ile Pürüzsüz Kesim

Soğuk kesim testerelerin en büyük avantajlarından biri, yapılan kesimlerin hassas ve pürüzsüz olmasıdır. Bunun da nedeni, sıvı soğutucu yağlayıcı ile birlikte çalışan dişli bıçağıdır. Kesim sırasında oluşan ısı, kesme işleminde oluşan talaşa aktarılır. Bu sırada devreye giren soğutma sıvısı hem bıçağı hem de kesilen malzemeyi soğutarak yağlı kalmasını sağlar. Bu işlem sonucunda ise kesim pürüzsüz ve temiz bir şekilde gerçekleşmiş olur.
Soğuk testereler, ihtiyaca göre tercih edilebilecek farklı boyutlarda ve farklı otomasyon seviyelerinde olabilir.