Testere makinelerinde kesme sıvısı kullanılır. Bu sıvıları kullanmanın en temel amacı kuşkusuz ki metalin metale temas etmesini engelleyerek makine ve ekipmanın kullanım ömrünü uzatmaktır. Kesme sıvıları sayesinde dişlerin sıkışıp kırılmasının önüne geçilmiş olunur.

Doğru seçilen kesme sıvıları, metal malzemeler kesilirken verimliliği artırır ve kesim işleminin düzgün yapılmasına da yardımcı olur. Kesim işlemi sırasında oluşan çapaklar bu sıvı sayesinde yüzeyden uzaklaştırılır.
Kesme sıvılarına soğutma sıvısı da denilmektedir. Soğutma tertibatı olan testerelerde, malzeme üzerinde oluşan yüksek ısı, bu sıvı sayesinde soğutulur. Testerelerde kullanılan kesme sıvılarının içinde genellikle gaz yağı veya bor yağı gibi yağlar bulunur. Kullanılan bu yağlar, metal kesilirken oluşan sürtünmeyi azaltıp gereksiz ısınmayı da engellemektedir.

Zaman içinde azalacağı için makinedeki sıvı miktarı mutlaka rutin olarak kontrol edilmeli ve bozulan sıvı tamamen boşaltılarak yenisi doldurulmalıdır.

İyi Bir Kesme Sıvısında Olması Gereken Özellikler

Kesme sıvılarından nüfuz etme özelliklerinin maksimum olması ve yüksek termal iletkenlikleri sayesinde istenen soğutmayı gerçekleştirmeleri beklenir. Parlama noktası yüksek olan kesme sıvıları, yangın tehlikesi oluşturmazlar. Kaliteli bir kesme sıvısı, normal çalışma sıcaklığında katı bir çökelti üretmez. Kaliteli kesme sıvıları, iş malzemesinin aşınmasına veya renginin solmasına neden olmaz. Cilt tahrişine, kontaminasyona neden olmaz ve atmosfere zarar verecek kimyasallar içermez. Çapaklardan damlamayı sağlayacak bir akışkanlığa sahiptir.

Kesme Sıvısı Kullanmanın Faydaları

Kesme sıvısı kullanmanın avantajları aşağıdaki başlıklar gibi özetlenebilir:

Daha uzun takım ömrü:

Aşırı ısınma, testere bıçaklarının sertliğine ve aşınma direncine zarar verir. Bu nedenle kesici kenarı soğutan sıvılar, kesici bıçakların kullanım ömrünün uzamasında çok önemli rol oynar.

Daha iyi yüzey kalitesi

Bu yağların kullanımı, testerenin tutukluk yapmasını ve sürtünmesini engelleyerek işlem sonunda kaliteli bir yüzey elde etmeyi sağlar.

Ekonomik Güç Tüketimi

Kesme yağları sürtünmeyi engellerken daha az güç kullanılmasını sağlar. Bu da beraberinde enerji tasarrufunu getirir.

Korozyon Önlemek

Kesme yağları, işlenmiş yüzeyleri pas ve korozyondan korumaya yardımcı olur.

Çapak Önlemek

Bu sıvılar, yağlama bariyeri oluşturarak kesim sırasında oluşan çapakların takımlarla sürtünmesine engel olur.

Bozulmayı Engellemek

Soğutma işlemi, ısı oluşumundan kaynaklanabilecek boyutsal bozulmayı engeller. Bu sayede kesilen parçanın ölçüleri istendiği gibi kalır.

Werte Kesim Teknolojileri olarak her kesimde en iyiyi hedefliyoruz. Mükemmel ürünlerimiz harika satış sonrası desteğimizle her kesimin kusursuz olması için çalışıyoruz.