Kesme Sıvısının Özellikleri Nelerdir?

Yaygın kullanılan kesme sıvılarının özelliklerini 6 ana başlıkta incelemek mümkündür.

  1. Su bazlı sıvılar
  2. Düz yağlar
  3. Çözünür yağlar
  4. Yarı sentetik sıvılar
  5. Sentetik sıvılar
  6. Biyolojik bazlı sıvılar
  • Su bazlı kesme sıvıları yüksek soğutma kapasitesine sahiptir. Diğerlerine kıyasla daha düşük yağlama özellikleri vardır. Taşlama işlemlerinde ve hızlı ısı dağılımı gerektiren durumlarda kullanılırlar.
  • Düz yağlar, mineral ve petrol yağlarından oluşur. Yavaş işleme operasyonları için idealdirler. Yüzey kalitesi üstün olan hassas kesim işlemlerinde kullanılırlar.
  • Çözünür yağlar, mineral yağların ve emülsiye edici maddelerin kombinasyonudur. Genel amaçlı işlerde soğutma ve orta derece yağlama özelliği vardır.
  • Yarı sentetik yağlar, mineral yağlar ve sentetik soğutuculardan oluşur. Soğutma ve yağlama işlevleri arasında bir denge sunar. Hem soğutma hem de yağlama gerektiren kesim işlemlerinde kullanılırlar.
  • Sentetik kesme sıvıları mineral yağ içermez. Taşlama işlemlerinde, yağ lekelemesinin endişe verici olduğu süreçlerde kullanılırlar.
  • Biyolojik bazlı sıvılar çevreye daha az zarar vermeleri ile ön plandadır. Yenilenebilir kaynaklardan elde edilirler. Biyolojik olarak parçalanabilirler. Cilt tahrişlerini azaltmaları, imha maliyetlerinin düşük olması, mineral sıvılarla karıştırıldıklarında oluşan üstün performansları en büyük avantajlarıdır.

Kesme Sıvılarının Bazı Özellikleri Sağlığı Etkiler mi?

Kesme sıvılarını kullanırken sağlığa zarar verecek özellikleri dikkate alınmalıdır.

  1. Kesme sıvılarıyla uzun süreli temas sonucunda dermatit ve cilt alerjileri oluşabilir. Bu nedenle kesme sıvıları ile çalışırken eldiven, önlük gibi koruyucu giysiler kullanılmalıdır.
  2. Kesme sıvılarının buharını solumak, akciğer sağlığını etkileyebilir. Bu nedenle kesim yapılan yer yeterince havalandırılmalıdır.
  3. Kesme sıvılarının eski formülasyonları kanserojen madde içerebilir. Bu nedenle güvenlik standartlarını karşılayan bilinen markaların kesme sıvıları tercih edilmelidir.

Kesme Sıvılarında Olması Gereken Özellikler Nelerdir?

  • Yüksek Termal İletkenlik: Kesme sıvısı yüksek derecede termal iletkenliğe sahip olmalıdır. Bu sayede kesim yapılan bölgede oluşan ısıyı hızlıca taşıyarak hem kesim takımının hem de iş parçasının soğumasını sağlarlar. Bu özellik hem kesim takımlarının ömrünü uzatmaya hem de kesilen yüzeyin düzgün olmasına yardımcı olur.
  • İyi yağlama özelliği: Kesme sıvısındaki iyi yağlama özelliği sayesinde iş parçası ve kesim aksamı arasındaki sürtünme azalır.
  • Yüksek Parlama Noktası: Kesme sıvısının olası yangın tehlikesine karşı parlama noktasının yüksek olması gerekir.
  • Düşük Viskozite: Viskozitenin kelime anlamı akmazlıktır. Yani bir akışkanın akmaya karşı gösterdiği iç dirençtir. Kesme sıvılarının viskozitesi düşük olmalıdır. Kesim sıvısının viskozitesi, sıvının iş parçasından akmasına, çapaklardan damlamasına izin vermelidir.
  • Kimyasal Stabilite: Kesme sıvıları temas ettikleri yüzeylerle kimyasal tepkimeye girmemelidir. Kesilen iş parçasının rengini bozmamalı, korozyona sebep olmamalıdır. Yüksek basınç, yüksek sıcaklık gibi etkiler altında hızlı ve kolay ayrışmasını ve bozulmasını önleyecek kimyasal stabiliteye sahip olmalıdır.
  • Yüksek Kaynama Noktası: Düşük kaynama noktası olan hafif yağlar kolayca buharlaşabilir. Bu tür yağlar metal kesme sıvıları için uygun değildir.
  • Düşük Tutuşabilirlik: Metal kesimi sırasında oluşan kıvılcımlar yangına sebep olabilir. Bu nedenle kesme sıvısının yanıcılık indeksi düşük olmalıdır. Yanıcılık indeksinin düşüklüğü, o yağın tutuşma olasılığının da düşük olması anlamına gelir.
  • Korozyona ve Oksitlenmeye Dayanım: İyi bir kesme sıvısı, metal iş parçasını korozyona uğratmamalı, yani aşındırmamalıdır. Kesim sonrasında oluşan yeni yüzeyde de bir miktar korozyon koruması sağlamalıdır.
  • Toksik Olmamak: Kesme sıvıları insan hayatını tehdit eden zehirli maddeler içermemelidir. Çünkü bu sıvıların hem insanlara hem de çevreye temas etme ihtimalleri vardır. Cildi tahriş etmemeli, kontaminasyonlara neden olmamalıdır.
  • Kokusuz Olmak: Rahatsız edici kokuları olmamalıdır.

Werte Kesim Teknolojileri olarak her kesimde en iyiyi hedefliyoruz. Mükemmel ürünlerimiz harika satış sonrası desteğimizle her kesimin kusursuz olması için çalışıyoruz.