Endüstriyel Kesim İşlemlerinde Kesme Sıvıları Nasıl Kullanılır?

Kesme sıvısı, metal işleme ve kesme süreçleri için özel olarak tasarlanan bir tür soğutucu ve yağlayıcılara verilen isimdir. Yağlar, yağ-su emülsiyonları, aerosoller, jeller gibi farklı çeşitleri vardır. Kesme sıvıları petrol türevlerinden, hayvansal yağlardan, bitkisel yağlardan ve diğer ham maddelerden oluşabilir. İçeriğine ve tipine bağlı olarak kesme sıvısı, kesme yağı, kesme bileşiği, soğutucu, yağlayıcı şeklinde farklı farklı adlandırılabilirler.

Endüstriyel kesim işlemlerinde kullanılan kesme sıvıları yüksek verimlilik ve kaliteye önemli faydalar sağlar. Kesme sıvılarının geleneksel rolü, çapak-takım ve takım-iş parçası ara yüzlerini yağlamak, iş parçasından ve kesme yüzeyinden ısıyı uzaklaştırmak, ısı transfer edilen çapakları kesme alanından uzaklaştırmak ve korozyonu önlemek olarak özetlenebilir. Bu dört işlevden her biri kesme sıvısı kullanmanın başlı başına gerekçesi olabilir.

İyi Bir Kesme Sıvısından Beklentiler Nelerdir?

  • İş parçasını ne çok sıcak ne de çok soğuk; sabit bir sıcaklıkta tutmak
  • Kesici ucu yağlayarak ve aşınmasını azaltarak çalışma ömrünü maksimuma çıkarmak
  • Kesme makinesini kullanan kişinin ve çevrenin çapak sıçramasına karşı güvenliğini sağlamak
  • Makine parçaları ve testere bıçaklarının paslanmasını önlemek

Kesme Sıvısı Türleri Nelerdir?

Düz yağlar

Düz yağlar seyreltilmemiş ve herhangi başka maddeyle karıştırılmamış olarak kullanılır. Bu tür yağlar petrol yağından veya bir baz mineralden oluşur. İçlerinde katı yağ, bitkisel yağlar gibi aşınma önleyici özelliğe sahip polar yağların yanı sıra klor, fosfor gibi basınç katkı maddeleri de bulunur. Kesme sıvıları içinde en zayıf soğutma özelliğine sahiptirler.

Çözünür yağlı sıvılar

Çözünür yağlar su ile karıştırılıp emülsiyon oluşturularak kullanılır. İçeriğinde konsantre baz mineral yağ ve emülgatörler bulunur. %3 ila %10 arasında seyreltilmiş biçimde kullanılırlar. Yağlama ve ısı transfer performansları yüksektir. Ekonomik olmalarının da yarattığı etkiyle endüstride yaygın olarak kullanılırlar.

Yarı sentetik sıvılar

Yarı sentetik sıvılar, sentetik ve çözünebilir yağlı sıvıların birleşmesiyle oluşur. Hem maliyet hem de ısı transfer performansı açısından bu iki grubun arasında yer alırlar.

Sentetik sıvılar

Sentetik sıvılar petrol ya da mineral yağ yerine organik ve inorganik bileşikler ve korozyon önleyici katkı maddelerinden oluşur. Genellikle seyreltilerek kullanılırlar. Sentetik kesme sıvılarının “Collin performansı” yüksektir.
(Collin Performansı, iş parçası ve takım arasındaki sürtünmeyi azaltma yeteneğinin ölçüsüdür. Collin performansının yüksek olması, kesim aletinin ömrünü uzatır ve kesilen yüzeyin kalitesini iyileştirir. Yüksek hızda yapılacak kesim işlemlerinde düşük viskoziteli ve yüksek Collin performanslı kesim sıvılarının kullanılması önerilir.)

Kesme Sıvısı Seçerken Nelere Dikkat Etmek Gerekir

Kesme sıvısını seçerken kesici testere bıçağı tipi, kesilecek malzemenin özelliği ve işleme operasyonu faktörler dikkate alınmalıdır.

1- Kesici Testere Bıçağı Tipi:

Karbür testere bıçakları çok ısınabilir. Bu tür testere bıçakları için yüksek soğutma kapasitesine sahip sentetik kesme sıvıları uygundur. Yüksek hız çeliği (HSS) testere bıçakları daha az ısındığı için çözünür yağlar ya da yarı sentetik sıvılar uygundur.

2- Kesilecek Malzeme Cinsi:

En çok işlenen metallere göre kesme sıvısı ihtiyacı şu şekilde özetlenebilir:

Çelik: Yağlayıcı katkı maddesi içeren mineral yağlar
Alaşımlı Çelik: Mineral yağı ya da kükürtlü pirinç yağı
Alüminyum: Aktif kükürt içermeyen mineral yağlar ya da çözünür yağlar
Bakır: Çözünür yağlar
Paslanmaz Çelikler: Basınç katkı maddesi içeren mineral yağlar

3- İşleme Operasyonu

Tornalama, şekillendirme, delme gibi yüksek hızda gerçekleştirilen işlemler için yüksek düzeyde soğutma gerekir. Sentetik sıvılar bu işlemlere uygundur. Diş açma gibi düşük hızda ve yüksek basınçta gerçekleşen zorlu işler için mükemmel yağlama ve yüksek basınç özelliği olan mineral yağlar uygundur.

Werte Kesim Teknolojileri olarak her kesimde en iyiyi hedefliyoruz. Mükemmel ürünlerimiz harika satış sonrası desteğimizle her kesimin kusursuz olması için çalışıyoruz.