Soğuk Testere Ne Zaman Kullanılmalıdır?

Soğuk testere hem demir hem de demir dışı metalleri kesmek için tasarlanmış, daire testere bıçağı kullanan bir makinedir. Fiberglas ve plastik gibi malzemeler de bu makinelerde işlenmeye uygundur. Soğuk testere makinesinde proses sırasında oluşan ısı, kesme yüzeyinden uzaklaştırılır. Isı, kesilen parçaya değil; çapaklara aktarılır. Böylece işlem sonunda testere bıçağı ve kesilen iş parçası soğuk kalır. Bunu sağlamak için kesme sıvısı kullanılır.

Soğuk testere hangi durumlarda kullanılır? İşte bazı kriterler:

1- Boyut:

Soğuk testere seçerken en önemli kriter, kesilecek malzemenin boyutudur. Daire testere bıçağının yarıçapı, soğuk testerenin kesebileceği malzeme boyutunu sınırlar. Boru ve daha küçük materyaller kesmek istiyorsanız, soğuk testere uygundur. Daha büyük yapısal malzemeleri kesmek için ise şerit testere tercih edilmelidir.

2- Malzemenin Sertliği:

Soğuk testere ile kesilebilecek malzemelerin sertliğinde sınır vardır. 42 Rc üzerindeki sertlikler soğuk testereler için uygun değildir. Daha sert malzemelerin kesiminde farklı figürasyonlardaki şerit testere bıçakları kullanılabilir.

3- Kerf (çentik)

Testere bıçağının kesim sırasında çıkardığı çapak boşluğuna yani çentiğe “kerf” adı verilir. Bıçağın kalınlığı ve tasarımı kerfi belirler. Soğuk testereler, kalın metalleri kalın bir kerf ile kesmeye son derece uygundur. Çoğu standart soğuk testerede kerf, 2,5- 3 mm.’dir. Şerit testerelerde ise kerf, bir inçin binde 42’si gibi çok küçük bir değerdir. Dolayısıyla şerit testereler ince metalleri ince kerf ile kesmeye daha uygundur.

Soğuk testerelerde kerfin boyutu büyüktür fakat; şerit testereye nazaran üretim daha hızlıdır. Bu durumda soğuk testereler özellikle yüksek üretimler için avantajlıdır.

4- Hassasiyet

Eğer pürüzsüz optimum bir sonuç isteniyorsa soğuk testere seçilmelidir. Çapaklar yüzeyden uzaklaştırıldığı için yüksek yüzey hassasiyeti gerektiren projelerde soğuk testerelerden iyi sonuç alınır.

5- Uzun Kullanım Ömrü:

Soğuk testere bıçakları bilenerek tekrar kullanılabilir. Uzun ömürlü olmaları, uzun vadede tasarruf anlamına gelir.

Otomotiv, havacılık, metal işleme, inşaat, gemi yapımı ve elektronik gibi sektörlerde daha iyi yüzey bitişi, daha kalın metalleri kesebilmesi, daha hızlı kesim yapabilmesi ve daha uzun ömürlü olması gibi avantajları nedeniyle soğuk testereler tercih edilir.

Werte Kesim Teknolojileri olarak her kesimde en iyiyi hedefliyoruz. Mükemmel ürünlerimiz harika satış sonrası desteğimizle her kesimin kusursuz olması için çalışıyoruz.