HSS daire testereler, dişli soğuk bıçaklarıyla karbon çelikler, ince cidarlı çelik borular, alaşımsız çelikler gibi çeşitli metalleri yüksek hızda kesmek üzere tasarlanmıştır. Soğuk testere olarak da adlandırılan HSS daire testereler ile yapılan kesimler sonucunda hem testere bıçağı hem de kesilen malzeme soğuk kalır. Bunu başarmak için, üretilen ısı oluşan metal çapaklarına aktarılır. HSS daire testere makinelerinin
kullanımı güvenli ve çok yönlüdür.

Genel olarak, HSS daire testere makinelerindeki soğuk testere bıçakları, iş parçalarını 0,025 ile 0,08 mm/diş arasında değişen yüksek talaş kaldırma kapasitesiyle keser. Testere bıçağının SFM (surface feet per minute / dakikadaki yüzey ayağı) bugün 5000’e kadar ulaşabilir, bu da saniyede 25 metre anlamına gelir.

Daire testerelerde HSS (hızlı çelik kesme bıçağı) ve TCT (tungsten karbür uçlu) olmak üzere iki tip bıçak kullanılır. HSS bıçaklar TCT’lere göre daha yavaş dönüş hızı ve daha yüksek talaş kaldırma kapasitesindedir.

HSS Daire Testere ile Metal Kesmek İçin Uygulanacak Adımlar

  • Kişisel koruyucu önlemler olarak yüz siperliği, koruyucu eldiven yanı sıra yüksek hızda bıçaktan fırlayacak sıcak ve keskin metal çapaklarından korunmak için mutlaka uzun kollu giysiler giyilmelidir.
  • Metali verimli bir şekilde kesmek için öncelikle kullanılacak testere bıçağını doğru seçmek gerekir.
  • Kesilecek metal iş parçası bir mengene ya da kelepçe yardımıyla sabitlenmeli, kesme sırasında hareket etmediğinden emin olunmalıdır.
  • Metal kesme işlemi öncesinde iş parçasının işaretlenmesi gerekir. İşaretleme işlemi, temiz bir kesim işlemi için kılavuz görevi görür.
  • HSS daire testereyi güç kaynağına bağlamadan önce tüm bağlantı parçalarının doğru hizalandığından emin olunmalı ve testerenin ayarları kontrol edilmelidir. Bıçağın kesme derinliği, metal kalınlığının 6 milimetresini (1/4 inç) aşacak şekilde ayarlanmamalıdır. Çok derine ayarlanırsa bıçağın sıkışma riski oluşur.
  • Tüm önlemler alındıktan sonra testereyi çalıştırabilirsiniz. Kesim sırasında yavaş ve kontrollü hareket edilmeli, testere sabit tutulmalı ve eğilmemelidir. Bıçağı zorlamamak gerekir. Testere bıçağı kesilecek metal iş parçasının içinde yavaşça kaydırılmalıdır.
  • Kesme işlemi sırasında ısıyı ve sürtünmeyi azaltmak için kesme sıvısı uygulanmalıdır. Kesme sıvısı, daha temiz bir kesim işlemi için de son derece gereklidir.
  • Kesim işlemi tamamlandıktan sonra testere kapatılmalı ve bıçağın tamamen durması beklenmeli, daha sonra kesilen parça mengeneden çıkartılmalıdır.

Werte Kesim Teknolojileri olarak her kesimde en iyiyi hedefliyoruz. Mükemmel ürünlerimiz harika satış sonrası desteğimizle her kesimin kusursuz olması için çalışıyoruz.