Otomatik yağlama sistemlerinde yağ, yağ tankından pompaya gider, pompada yağ basınçlandırılır. Sonraki aşamada borular ve hortumlar aracılığıyla yağ, yağlama noktalarına sevk edilir. Bu noktada püskürtme ile testerenin hareketli parçaları yağlanmış olur.

Kesme testerelerinde otomatik yağlama sistemlerinin iki farklı çalışma prensibi vardır. Konvansiyonel sistemlerde yağ doğrudan ilgili noktalara püskürtülür. MQL sistemlerinde ise yağ, basınçlı hava sayesinde püskürtülür.

Otomatik yağlama sistemleri pompa, ölçüm cihazı, kontrol ünitesi ve yağlama noktasına bağlayacak boru ya da hortumdan oluşur. İhtiyaca farklı büyüklük ve basınçtaki pompa türlerinden seçim yapılabilir. Sistemdeki ölçüm cihazı ile akış mesafesi, basınç, yağlama zamanı gibi hassasiyetler sağlanır. Kontrol ünitesi sayesinde düşük yağ bildirimi, yüksek basınç gibi izleme seçenekleri takip edilir.

Otomatik yağlama sistemleri, makinelerin verimliliğini artırmanın etkili bir yoludur. Bu sistemler sayesinde doğru zaman aralıklarında uygun bir yağlama miktarı, yağlama noktasına ulaştırılır. İşlem sonucunda testerelerde sürtünme ve aşınma aza indirgenir, makinenin servis ömrü optimize edilmiş olur.

Otomatik Yağlama Sistemi Nasıl Seçilir?

Güç kaynağının tipi, yağlama noktası sayısı, yağlama hattının uzunluğu, kullanılacak yağ tipi, ne tür bir geri bildirim istendiği gibi kriterler göz önüne alınarak otomatik yağlama sistemi seçilmelidir.

Otomatik yağlama sistemlerinde tek hat dirençli, tek hat paralel ya da seri aşamalı modeller bulunur. Her birinin özellikleri farklılık gösterir. Örneğin dar alanlarda kullanılacak küçük- orta büyüklükteki tezgahlar için tek hatlı dirençli otomatik yağlayıcılar sorunsuz çalışır. Otomatik yağlayıcılar içinde delikli ölçüm sistemi olarak da bilinen bu makinelerin montajı ve kullanımı oldukça pratiktir. Testereler ve kesim makineleri için uygun bir otomatik yağlama sistemidir. Tek hatlı paralel sistemler ise çok eksenli takım tezgâhları için uygundur.

Daire testere makinelerinde çok yüksek hızda dönen dairesel testere bıçakları yardımı ile kesme işlemi gerçekleşir. Bu hareket sırasında parçalar arasında sürtünme ve aşırı ısınma oluşabilir, bu da makineye ve iş parçasına zarar verir.

Meydana gelen bu ısıyı azaltmak ve ilgili bileşenlerin bütünlüğünü korumak için daire testerelere “hava-yağ” otomatik yağlama sistemlerinin kurulması tavsiye edilir.

Werte Kesim Teknolojileri olarak her kesimde en iyiyi hedefliyoruz. Mükemmel ürünlerimiz harika satış sonrası desteğimizle her kesimin kusursuz olması için çalışıyoruz.