Kesme sıvısı, metal kesme makinalarında kullanılır. Kesme sıvısının proses sırasında önemli işlevi bulunur. Farklı çeşitleri olan kesme sıvılarına piyasada “soğutma sıvısı” tabiri de kullanılabilir. Bu sıvıların temel görevleri kesme makinası kullanırken oluşan ısıyı engellemek ve kesici ile malzeme arasında oluşan sürtünmeyi azaltmaktır.

Metal kesme işleminde çok fazla enerji üreten sürtünmeler oluşur. Açığa çıkan enerji için önlem alınmazsa hem makineye hem de kesilecek iş parçasına zarar verebilir. İşte tam da bu noktada kesme sıvılarının önemi ortaya çıkar.

Kesme sıvısının dört ana işlevi bulunur:

  • Yağlama
  • Soğutma
  • Korozyon (oksitlenme, aşınma, paslanma) kontrolü
  • Çapak alma

Kesme sıvıları hem kesme takımlarının hem de kesim makinesinin ömrünü uzatma işlevi ile ayrıca önemlidir.
Kesme sıvısı seçerken makinenin hızı, kesilecek malzemenin cinsi ve kesim türünü dikkate almak gerekir.

Kesme Sıvısı Nasıl Uygulanır?

Kesme sıvısı uygulamanın üç farklı yöntemi vardır.

Basınçlı püskürtme: Bu yöntemde kesme sıvısı kesilecek parçaya ve kesim makinesine yüksek hızda ve basınçla püskürtülür. Basit ve ekonomik bir yöntemdir. Bu yöntemde kesme sıvısı tüketimi diğerlerine göre biraz daha fazla olabilir. İşlem sonrasında temizlemek diğer yöntemlerden daha fazla dikkat gerektirir. Büyük ve karmaşık iş parçaları için uygundur.

Sisleme: Bu yöntemde kesim sıvısı bir gaz ile karıştırılır. Sonra iş parçasına ve kesici alete püskürtülür. Sisleme, sıvının küçük damlalar halinde eşit dağılmasını sağlar. Bu uygulama diğerlerine göre biraz daha karmaşık ve pahalı olabilir.

Jet Uygulaması: Bu yöntemde kesme sıvısı gaz veya sıvı olabilir. Yüksek basınçlı bir jet yardımıyla uygulanır. Sıvı aynı zamanda temizleme işlevi de görür.

Kesme Sıvısı Çeşitleri Nelerdir?

Sentetik: Yağsızdır. Demir içeren malzemelerde kullanılır.

Yarı Sentetik: Yağlama, korozyon ve kirlenme toleransı için hem demir içeren hem de içermeyen malzemelerde kullanılır.

Suda Çözünür: Demir içermeyen malzemelerde en iyi sonucu verir.
Daha iyi yüzey kalitesi, aletlerin uzun ömürlü olması, iş parçasının termal hasarını azaltma ve işleme kolaylığı gibi faydaları nedeniyle kesme sıvılarını kullanmak önemlidir.

Werte Kesim Teknolojileri olarak her kesimde en iyiyi hedefliyoruz. Mükemmel ürünlerimiz harika satış sonrası desteğimizle her kesimin kusursuz olması için çalışıyoruz.