CNC işleme, (Bilgisayarlı Sayısal Kontrol) makineleri, operatör tarafından sağlanan verilere uygun olarak çalışan elektrikli sürücüler içerir. Böylece malzemenin otomatik olarak kesilmesini sağlar. CNC teknolojisi üç aşamadan oluşur.
1- Parçanın bilgisayar programındaki modeli
Bu aşamada CAD (bilgisayar destekli tasarım) programında konunun modeli oluşturulur. Bu dijital model, iş parçasının tüm yönleriyle görselleştirilmesine olanak tanır.
2- Makine kontrol planı
Oluşturulan CAD tasarımının, CAM (bilgisayar destekli üretim) tarafından anlaşılabilecek bir dile çevrilmesi gerekir. Cam programları bir CNC tezgâh takımının nasıl hareket ettirileceğine dair talimatlar oluşturur.
3- CNC İşleme
Bu son aşamada, bilgisayar kontrollü makineye yüklenen CAM programına uygun şekilde kesim yapılır.
CNC İşleme Türleri
CNC işleme sayesinde herhangi bir malzemeden yapılmış yüzeyler işlenebilir. Çoğunlukla CNC işleme metal endüstrisinde alüminyum, çelik ve diğer metalleri işlemek için kullanılır.
CNC takım tezgahlarında iki tür çalışma şekli vardır.
- CNC Frezeleme: Bu çalışma biçiminde makine bıçakları sabit bir nesne üzerinde kayarak oluklar, kesikler ve çıkıntılar oluşturur.
- CNC Tornalama: Bu çalışmada iş parçası döner ve torna tezgâhı yüzeyi boyunca hareket eder. Tornalama işlemi ile iş parçasına silindirik, konik ve küresel şekiller verilir.
CNC İşlemenin Endüstriye Katkıları
CNC teknolojisinin modern endüstriye katkıları göz ardı edilemez. Karmaşık şekillere sahip nesneler bile bu teknoloji sayesinde kesilebilir ve üretim süreçleri kısalır. CNC işleme, yüzeylerin hassas kesilmesine olanak tanır. Bu sayede aynı özelliklere sahip kesilmiş yarı mamuller elde etmek, üretimin standardizasyonuna katkı sunar. Kesim hassasiyeti sayesinde üretilen parçaların kalitesi yükselir. Bilgisayar kontrolü sayesinde insan dikkatsizliği sonucu ortaya çıkan hatalar minimize edilmiş olur. Hassas işçilik, ürün ömrünü uzatan bir faktördür.
CNC işleme, esnek üretim olanakları sağlar. Bu teknoloji ile nesnenin pek çok versiyonunu hızlı bir şekilde üretmek mümkün olabilir. Bunun için CAM programını değiştirmek yeterlidir. Hem çalışma hassasiyeti hem kısa üretim süresi avantajları bir araya gelince CNC kesim, üretim maliyetlerini azaltır. Makineyle doğrudan insan teması olmadığı için makine operatörünün iş güvenliği de doğal olarak artmış olur.
Endüstriyel kesimde CNC uygulamaları havacılık, sağlık, tıp, otomotiv, elektronik, inşaat, gıda, tarım, ateşli silahlar, askeri ve savunma, AR-GE gibi pek çok dalda kullanılmaktadır.
Werte Kesim Teknolojileri olarak her kesimde en iyiyi hedefliyoruz. Mükemmel ürünlerimiz harika satış sonrası desteğimizle her kesimin kusursuz olması için çalışıyoruz.