Soğuk testere; aşırı sıcaklık, kıvılcım, toz oluşturmadan ve yüksek hızda metal kesmeye yarayan bir kesim makinesidir. Soğuk testere ile yapılan kesimde üretilen ısı, kesilen malzeme yerine oluşan çapaklara aktarılır, bu sayede iş parçası soğuk kalır.

Aşağıda sizler için derlediğimiz “soğuk testerenin avantaj ve dezavantajlarını” karşılaştırabilir ve projelerinize uygun olup olmadığına karar verebilirsiniz.

Soğuk Testere Kullanmanın Avantajları

1-Soğuk testere ile iş hızlı biter

Soğuk testerelerin en büyük avantajı, aşırı ısınmaya dirençli sert testere bıçakları olmasıdır. Çelik (HSS) veya tungsten karbür uçlu (TCT) testere bıçakları kullanılır. Yüksek hızda çalışmaları, işin daha çabuk bitmesini sağlar.

2-Soğuk testere bıçakları uzun ömürlüdür.

Aşırı sürtünme ve sıcaklık olmadığı için soğuk testere bıçakları dayanıklıdır. Bu bıçakları bileyerek defalarca kullanabilirsiniz.

3- Soğuk testere ile hassas kesim yapılabilir

Kapasitesi şerit testerelere nazaran daha düşük olmasına rağmen şerit testereye göre daha hassas ve temiz kesimler yapmaya olanak tanır. Kesim kalitesi yüksektir, pürüzsüz yüzeyler elde edilir.

4- Farklı şekillerde malzemeler kesilebilir

Soğuk testereler ile çubuk, boru, ekstrüzyon (kalıp) gibi farklı şekillerdeki malzemeler kesilebilir. Toleransın ve bitimin önemli olduğu projelerde iyi sonuçlar almayı sağlar.

5- Kıvılcım üretmez

Dairesel soğuk testere ile kıvılcım üretilmez, toz olmaz.

6- Farklı metalleri kesebilir

Soğuk testere hem demir hem de demir dışı metallerin kesilmesinde kullanılabilir.

7- Farklı kesim teknikleri mümkündür

Soğuk testere ile hem düz hem de açılı kesim yapılabilir.

8- Demet halinde kesim

Küçük parçaların demet halinde kesimi yapılabilir.

Soğuk Testere Kullanmanın Dezavantajları

1- Maliyet

Tungsten karbür uçlu testere bıçakları çok avantajlı olmaları yanı sıra diğer testere bıçaklarına göre daha maliyetli olabilir.

2- Hassasiyet

Testerenin sertliği testere bıçaklarını hassas hale getirebilir. Yanlış ilerleme hızında veya parçanın tam kenetlenmediği durumlarda oluşacak titreşim, testerenin dişlerine kolaylıkla zarar verebilir.