Tarihteki ilk şerit testere fikri on dokuzuncu yüzyılın başlarına dayanır. İngiliz William Newberry, 1809 yılında ilk kez şerit testerenin patentini aldı. Fakat bu buluş, bıçaklarının yeterli sağlamlıkta olmayışı nedeniyle uzun yıllar ilgi görmedi. Bu dönem yaklaşık 50 yıl sürdü. Arada geçen yıllarda esnek, kolay kırılmayan şerit testere bıçağını kimse geliştiremedi.

Nihayet 1860’ların başında Fransız A. Périn uygun bir bıçağı piyasaya sürdü. Bu tarihten sonra şerit testereler İngiltere başta olmak üzere Avrupa’nın pek çok ülkesinde hızla yaygınlaştı. Yaklaşık on yıl sonra bıçaklar Kuzey Amerika’ya da ulaştı ve 1860’ların sonlarında Amerika’da üretilen ilk şerit testereler ortaya çıktı.

Şerit Testerelerin Amerika’daki Gelişimi

1860’lardan önce pek çok mucit şerit testereler için çok sayıda patent almıştı. Amerika’daki ilk patent 1817 yılında Baltimore’lu Adam Stewart’a verildi. Fakat ne yazık ki 1836 yılında Patent Ofisinde yangın çıktı ve bu belgenin yazılı hali yok oldu. Geriye sadece “Şerit veya bant testere” adlı patent başlığı ve makinelerle ilgili bilgisi olmadığını söyleyen bir editörün basit bir açıklaması kaldı. Editör, bu açıklamada şerit testereyi şöyle tarif ediyordu:

“İki tekerlekli dikey bant testere”

Bu açıklamada ne bıçak kılavuzları hakkında ne de bıçağın tekerlekler üzerinde nasıl gerildiği hakkında bilgi vardı.

Bu patentin ilk numunesi Pensilvanya Eyaleti Morrisville kasabasında yaşayan R. French adlı bir değirmen ustası tarafından üretildi. Patent sahibi Stewart, R. French’e lisans vermeyi teklif etti. R. French ise Stewart lisansıyla kesim işlerinin yapılacağı fabrika açmayı teklif etti. Fakat bu ikili, uzun vadede başarılı bir sonuç elde edemedi.
Amerika’da bir sonraki şerit testere patenti, 1836 yılında Maine Eyaletinden Benjamin Barker’a verildi. Bu patent, şerit testerenin temel konseptine aitti. Barker’ın makinesinde 10,36 metre uzunluğunda, 22,86 cm genişliğinde ve yaklaşık 2mm kalınlığında bıçak kullanıldı. Tekerleğin çapı ise 152, 4 santimetre idi. Tekerleğin bu kadar büyük olması bıçağın esnekliği için iyi bir fikir gibi görünse de bu makineden de bir sonuç çıkmadı.

Bıçaklarla ilgili sorunlar devam ettikçe alternatif yaklaşımlar denendi. Nihayetinde 1838 yılında dairesel testere üretildi.

Şerit testereler neredeyse unutulma noktasına gelmişken, 1849’da, 1858’de, 1863’de başarısız girişimler oldu. En son 1866 yılında tanınmış makine üreticisi Paul Prybil’in lisansını aldığı şerit testere üretime girdi. Her ne kadar bazı eksikleri olsa da ticari olarak Amerika’da ilk üretilen şerit testere kayıtlara Pryibil’in lisansıyla geçti.