Çelik, inşaat ve otomotiv gibi çeşitli sektörlerde kullanım olanağı olan önemli bir malzemedir. Çeliği istenilen form ve boyuta getirmek için kesmek gerekir. Çeliği kesmek için daire testere kullanmak en verimli seçeneklerden biridir. Daire testere ile çelik kesmek, oksijenli kesim veya plazma kesim yöntemlerine göre daha az alet gerektirmesi ve daha hızlı olması nedeniyle tercih edilir. Daire testere ile yapılan kesimler diğerlerine nazaran çok daha hassastır.  

Daire testereler, plastikten metale ve hatta betona kadar çok farklı malzemelerin kesiminde kullanılır. Farklı malzemeleri daire testere ile kesmek için farklı testere bıçak türleri bulunur. Çeliği düzgün kesmek için bıçağın diş sayısı inç başına en az 18 (TPI) olmalıdır.

Daire testere ile çelik kesmeden önce dikkat edilecek en önemli nokta, doğru bıçağı seçmektir. Çelik için uygun bıçak çeşidi kaplamalı tungsten karbür uçlu bıçaklardır. Karbon oranının yüksek olduğu karbür uçlu daire testere bıçakları, aşınma dirençlerinin yüksekliği ve güçlü yapıları sayesinde çelik kesiminde beklenen performansı sağlar. Bu bıçakların kaplamalı yapıları, uzun ömürlü kullanılmaları için tasarlanmıştır. Kesim sırasında titreşimi azaltan bu testere bıçakları ile pürüzsüz bir yüzey elde etmek mümkündür.

Kaplamalı tungsten karbür uçlu daire testere bıçakları her türlü çelik kesiminde kullanılmak üzere üretilmiştir. Özel diş formları sayesinde karbon miktarı %0,4 üzerinde olan kare, çokgen etli boru çelikleri gibi farklı malzemeleri üstün performansla kesmek için bu bıçaklar tercih edilir. Köşebent, çeşitli çelik borular ve çelik saplama gibi değişik formların kesimi için kullanılabilirler. 

Çelik keserken dikkat edilmesi gerekenler 

  • Herhangi bir malzeme keserken iş parçasını sabitlemek önemlidir. Fakat çelik keserken bu konu daha da kritik hale gelir. Çünkü keserken oluşacak yanlış bir hareket, testerenin geri tepmesi veya uçuşan döküntüler nedeniyle ciddi yaralanmalara neden olabilir. Bu durumu önlemek için iş parçasını ağır mengeneler yardımıyla sabitlemek gerekir. 
  • Çelik kesmeden önce kişisel koruyucu donanımlar eksiksiz olarak kullanılmalıdır. Bu donanımlar koruyucu gözlük, uzun kollu iş tulumu, eldiven ve kapalı burunlu ayakkabıları içerir. 

Çelik keserken kazara kendinizi yaralamamak ve çevrenizdeki eşyalara zarar vermemek için iş güvenliğine dikkat etmeniz gerektiğini unutmayınız.